Ahad, 13 September 2009

Makna Penganjangan

Untuk menerangkan apakah maksud perkataan penganjangan, memang tiada kata yang boleh disamaertikan dengan perkataan penganjangan ini. Carilah di mana-mana kamus sama ada kamus bercetak atau elektronik pastinya anda tidak akan menemuinya.
Namun disebalik perkataan yang didasari dengan kata 'anjang' ini terdapat 1001 makna yang boleh diungkapkan. Ada kawan-kawan yg kata 'penganjangan baru bermula', ada yang kata 'penganjangan belum selesai' dan tidak kurang juga ada kawan-kawan yang kata 'penganjangan hampir selesai'. Pastinya banyak yang boleh dimaksudkan dengan perkataan penganjangan jika dilihat dari kata kawan-kawan ini. Tapi saya lebih selesa mengatakan bahawa penganjangan sudah pun memasuki fasa 30 percent klu dinilai secara eksplisit.
Berbalik kepada maksud penganjangan, secara umumnya penganjangan bolehlah diertikan sebagai satu tindakan untuk menganjang satu pihak lain bagi mendapatkan respon atau tindakbalas terkawal atau luar kawal. Menganjang di sini bermaksud menganjang lah juga kali.. (aku pun sebenarnya inda tau maksud menganjang ni)
cuba lihat petikan ayat di bawah;
Si A telah menganjang si B, lalu si B menangis..

Daripada contoh ayat di atas anda mungkin tau serba sedikit maksud penganjangan ini..maksudnya pihak yg dianjang akan membuat rwespon atau tindakbalas terhadap najangan ini..

Nota kompius..

Walaupun aku MP tapi aku sendiri inda tau erti penganjangan ini..hahaha

4 ulasan:

seracurlyla 15 September 2009 12:22 PG  

- Nota kompius..

Walaupun aku MP tapi aku sendiri inda tau erti penganjangan ini..hahaha

- wai na....
- baru plak aku tau rupa nya tuan MP pn xtau erti penganjangan...
- huahuahua...

MP 18 September 2009 2:48 PTG  

Hahaha geng..

cuba ka kenen ko kasi terang dulu ma aku geng..

mohd.denny 21 September 2009 12:26 PTG  

adiiieee...tuan :)

MisWAn Y 24 September 2009 9:14 PG  

Salam.....
yuk......bagus blog ni....!
PENGANJANGAN ialah anjanglah....heeheeee...
Banyak tafsiran tentang perkataan ni.
Penganjangan ni bole dikatakan bahasa antarasabah. Banyak suku yang guna....betul ka? Bajau, melayu sabah dan sewaktu dengannya.....

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP